top of page

השירים של ביורק | Bjork best songs

זמרת הארט פופ- אלטרנטיבי- טריפ הופ האיסלנדית ביורק (1965) היא אחת הזמרות המיוחדות והססגוניות ביותר בעולם. את קריירת השירה שלה החלה ביורק כבר בגיל 11, כששרה בתחנת רדיו איסלנדית את השיר של טינה צ'רלס I Love to Love. לאחר מכן הייתה חלק מכמה להקות, הבולטת והמוצלחת מכולן הייתה השוגרקיובס, שלאחר פירוקה ביורק פצחה בקריירת סולו פנומנאלית, עם אלבומים שבאופן בלתי יאומן תמיד מצליחים ללא דעיכות, ובכל פעם ממציאים את ביורק מחדש. בנוסף ביורק היא אמנית גדולה ומשלבת במוזיקה שלה מסרים תוך שימוש באומנות מרהיבה.

מלבד 8 אלבומי אולפן הוציאה ביורק 2 אלבומי פס קול של סרטים (אחד מהם בכיכובה), אוסף להיטים אחד שכלל שירים מארבעת האלבומים הראשונים (ככה שכנראה צפוי אוסף להיטים חדש בקרוב), 4 אלבומי רמיקסים ו- 6 הופעות חיות. 

* זו אינה עטיפת האלבום אלא עטיפת הסינגל הראשון Play Dead

"Debut"

שוחרר ביולי 1993

1. "Human Behaviour"   
2. "Crying" 
3. "Venus as a Boy"  
4. "There''s More to Life Than This" 
5. "Like Someone in Love" 
6. "Big Time Sensuality" 
7. "One Day" 
8. "Aeroplane" 
9. "Come to Me"  

10. "Violently Happy"  
11. "The Anchor Song"  

Play Dead
Big Time Sensuality
Violently Happy

אמנם פירוש השם "Dubut" הוא ראשון-בכורה, אך זהו למעשה אלבום הסולו השני של ביורק לאחר זה ששוחרר ב- 1977 בהיותה בת 12 ונשא את שמה.  תודות לכך שכמעט כל החומרים כבר נכתבו בשנים שלפני כן, Dubut שוחרר מיד לאחר פירוק הלהקה של ביורק- The Sugarcubes ב- 1992. האלבום אופיין בסגנון שונה משל ביורק במשך השנים שלפני כן עם השוגרקיובס ובכלל, עם סגנונות האוס, ג'אז וטריפ-הופ. 

 

מהאלבום יצאו 5 סינגלים כשהשלישי Play Dead הוקלט לאחר שהאלבום שוחרר ונכלל כשיר בונוס במהדורות חדשות יותר. כל חמשת הסינגלים נכנסו למצעד הבריטי, בארה"ב היו אלה רק  Human Behaviour ,Violently Happy  ו-  Big Time Sensuality שנכנסו למצעדי דאנס שונים של הבילבורד.

האלבום היה להצלחה בינלאומית גדולה ומכר פי כמה יותר עותקים ממה שחברת התקליטים צפתה. הוא הגיע למקום 3 במצעד האלבומים בבריטניה עם פלטינה כפול, מעמד זהב בארה"ב ובשבדיה, ומעמד פלטינה בקנדה. למרות הביקורות האוהדות על האלבום ביורק לא יצאה מגדרה, והצהירה שתמשיך לעשות מוזיקה טובה יותר בעתיד. 

Venus As a Boy
Human Behaviour

"Post"

שוחרר ביוני 1995

1. "Army of Me"   
2. "Hyperballad"  
3. "The Modern Things"   
4. "It''s Oh So Quiet"  
5. "Enjoy"   
6. "You''ve Been Flirting Again" 
7. "Isobel"   
8. "Possibly Maybe" 
9. "I Miss You" 

10. "Cover Me" 
11. "Headphones"

Army of Me
Hyper-Ballad
Isobel

האלבום השלישי- Post המשיך את דרכו של קודמו והיה להצלחה גדולה, הוא הגיע לפלטינה בכמה מדינות וביניהן בריטניה, ארה"ב, ואוסטרליה. את שם האלבום שפירושו "אחרי" בחרה ביורק משתי סיבות: אחת משום שראתה את שני האלבומים כסדרה: השירים ב- Debut נכתבו טרם עברה להתגורר באנגליה, ובאלבום Post לאחר מכן והכתיבה הושפעה מחוויותיה שם. הסיבה השנייה מתייחסת למילה "Post" כמכתב/דואר/הודעה: כמי ששולחת את המסרים על רגשותיה למרחקים. עטיפת האלבום מרחיבה את המסר הזה כשהחולצה שלה נראית כמו מעטפה של מכתב בינלאומי עם צבעי הדגל של הממלכה המאוחדת.

האלבום הצליח בביקורות וברובן קיבל בין 4.5 ל- 5 כוכבים. מגזין המוזיקה האמריקאי Spin דירג את Post במקום 26 מתוך 100 האלבומים הטובים ביותר של השנים 1985-2005, ובמקום 7 מתוך 90 במצעד האלבומים של הניינטיז. ב-2003 דירג אותו מגזין הרולינג סטונס במקום ה- 373 מתוך 500 האלבומים הטובים של כל הזמנים. ב- 2011 דירג אותו המגזין Slant במקום השני במצעד 100 האלבומים של הניינטיז.

סינגל הקידום לאלבום היה Army of Me ודורג 10 במצעד הבריטי, מה שהפך אותו לסינגל טופ-10 הראשון של ביורק בבריטניה. הסינגל השני Isobel דורג 23 בבריטניה.  הסינגל השלישי -קאבר לשיר של בטי הוטון האמריקאית מ-1951  It's Oh So Quiet שוחרר לרגל חג המולד בנובמבר 1995, והיה ללהיט עולמי הגדול ביותר של ביורק עד אז. בילה 15 שבועות בטופ 75 של המצעד הבריטי, מתוכם 8 שבועות בטופ 10 והגעה למקום 4. הסינגל הרביעי Hyper-Ballad דורג 8 במצעד הבריטי. הסינגל החמישי Possibly Maybe דורג 12 בבריטניה, הסינגל השישי והאחרון I Miss You כבשש את המקום הראשון במצעד הדאנס של הבילבורד האמריקאי.

It's Oh So Quiet
I Miss You
Possibly Maybe
Hunter

"Homogenic"

שוחרר בספטמבר 1997

1. "Hunter" 
2. "Jóga" 
3. "Unravel" 
4. "Bachelorette" 
5. "All Neon Like"  
6. "5 Years" 
7. "Immature" 
8. "Alarm Call"  

9. "Pluto" 
10. "All Is Full of Love" (Howie''s Version)

Jóga

האלבום הרביעי של ביורק Homogenic כלל סגנון אלקטרוני עם שירי מחווה לארץ מולדתה איסלנד. האלבום שתחילה יועד להפקה בביתה של ביורק בלונדון הוקלט בסופו של דבר בספרד. האלבום היה שיתוף הפעולה הראשון מתוך רבים שעתידים של ביורק עם המפיקק מארק בל, אותו ציינה ביורק כמשפיע רציני על הקריירה המוסיקלית שלה.

לגבי עטיפת האלבום המיוחדת, ביורק סיפרה שעברה ימים לא קלים, עם 10 ק"ג של שיער שהיה לה על הראש, עדשות מגע מיוחדות ומניקור שמנע ממנה אפשרות לאכול עם האצבעות, וקבקבים גבוהים שהקשו עליה ללכת.

Homogenic היה להצלחה גדולה עם ביקורות אוהדות מאוד, במגזין Slant נכתב כי "אם Homogenic אינו האלבום האלקטרוני הטוב בכל הזמנים, הוא בהחלט הכי טוב של העשור". הוא דורג 28 במצעד הבילבורד 200 האמריקאי והגיע למעמד זהב בארה"ב וקנדה. כמו כן דורג 4  במצעד האלבומים הבריטי, 6 באוסטרלי, 5 בשבדי, 2 בצרפתי 3 בנורבגי.

All Is Full of Love
Bachelorette
Alarm Call

"Vespertine"

שוחרר באוגוסט 2001

1.  "Hidden Place"  
2. "Cocoon"   
3. "It''s Not Up to You" 
4. "Undo" 
5. "Pagan Poetry"  
6. "Frosti" (Interlude)
7. "Aurora" 
8. "An Echo, a Stain"  
9. "Sun in My Mouth" 
10. "Heirloom" 

האלבום הרביעי של ביורק - Vespertine היה זה שמכר הכי הרבה עותקים בזמן הכי קצר, עם מכירות של 2 מיליון עותקים עד סוף שנת 20011, הספיק להגיע הגיע למעמד זהב בצרפת ובקנדה, ומעמד כסף בבריטניה. 

11. "Harm of Will" 
12. "Unison"  

I've Seen It All

סינגל נפרד של ביורק, מתוך פס קול הסרט בכיכובה Dancer in the Dark משנת 2000. את השיר מלווה סולן רדיוהד תום יורק. השיר היה מועמד לאוסקר בקטגוריית השיר המקורי הטוב ביותר.

בניגוד לאלבומים קודמים, מהאלבום יצאו רק 3 סינגלים- הראשון Hidden Place, השני  Pagan Poetry והשלישי  Cocoon, כשרק הראשון נכנס למצעדים בארה"ב.  האלבום עצמו הגיע למקום 3 בשוויץ, גרמניה ופינלנד. מקום 2 באיטליה וקנדה, ומקום ראשון בנורבגיה, צרפת וספרד.  בארה"ב הוא כבש את הפסגה במצעד האלקטרוני של הבילבורד.

Vespertine זכה לביקורות נלהבות מקיר לקיר וסומן כאלבום הכי טוב של ביורק עד 2002, היה מועמד לגראמי בקטגוריית האלבום האלטרנטיבי הטוב ביותר בטקס של 2002.

Cocoon
Hidden Place
Pagan Poetry

"Medúlla"

שוחרר באוגוסט 2004

1. "Pleasure Is All Mine"  
2. "Show Me Forgiveness"
3. "Where Is the Line" 
4. "Vökuró" ("Vigil")
5. "Öll Birtan" ("All the Brightness])  
6. "Who Is It (Carry My Joy on the Left, Carry My Pain on the Right)" 
7. "Submarine"  
8. "Desired Constellation" 
9. "Oceania" 

10. "Sonnets/Unrealities XI" 
11. "Ancestors" 
12. "Mouth''s Cradle"

13. "Miðvikudags" ("Wednesdays")  
14. "Triumph of a Heart"  

Who is It?

It's in Our Hands

סינגל שהופק לאלבום הלהיטים הראשון של ביורק שיצא ב- 2002.

שם האלבום השישי Medúlla בא מהמילה הלטינית למוח עצם. האלבום כמעט כולו א-קפלה ומהול בקולות אנושיים, כלי הנגינה בו מעטים ביותר- בס סינתיסייזר בשיר Who Is It, פסנתר בשיר Ancestors וגונג בשיר Pleasure Is All Mine. בנוסף נעשו לעתים עיבודים ואפקטים על הקולות האנושיים.


Medúlla נכתב כמעט כולו על ידי ביורק ונחשב מבחינתה לאלבום הכי פוליטי שלה, שבא כתגובה להתפרצויות הגזענות והפטריוטיות שבאו בעקבות פיגועי ה-11 בספטמבר. בנוסף ביורק ציינה שההיריון עם בתה איזדורה השפיע על האלבום, במיוחד בשיר Submarine אותו תיארה כשיר שנועד להסב את תשומת לבה ולקום לעבוד כשהרגישה עצלנית משהו לאחר שילדה את בתה.

Medúlla קיבל שני מועמדויות לגראמי והגיע למקום ראשון במדינות רבות. מהאלבום יצאו 2 סינגלים בלבד, כשלסינגל השני Triumph of a Heart הופק אחד הוידיאו קליפ המצחיקים ביותר שנעשו אי פעם. לביורק נמאס מבעלה החתלתול (תרתי משמע) והיא עוזבת אותו בכעס לליל התהוללות והשתטות בפאב עירוני. בבוקר החתול אוסף אותה חבולה ונבוכה, והם חוזרים לביתם מאוהבים מחדש.

Triumph of a Heart
עטיפת האלבום הייתה מועמדת לזכות בפרס בתחרות עיצוב של מוזיאון המדע בלונדון

"Volta"

שוחרר במאי 2007

1. "Earth Intruders" (FT. Konono Nº1)
2. "Wanderlust"  
3. "The Dull Flame of Desire" (FT. Antony Hegarty)
4. "Innocence"  
5. "I See Who You Are" (FT. Min Xiao-Fen) 
6. "Vertebræ by Vertebræ"   
7. "Pneumonia"  
8. "Hope" (FT. Toumani Diabaté) 

9. "Declare Independence"  
10. "My Juvenile" (FT. Antony Hegarty)

Earth Intruders

את האלבום השביעי של ביורק- Volta הפיק בנוסף למארק בל הקבוע גם טימבלנד, ששיתף איתה פעולה לראשונה והפיק 3 שירים. הסגנון של האלבום היה חדש לביורק, עם השפעות של מקצבים אפריקאים ששולבו באלמנטים של מוזיקה תעשייתית.

The Dull Flame of Desire
Declare Independence

כשביורק נשאלה לגבי שם האלבום אמרה כי היא תמיד מחפשת  מות שמקרינים אנרגיה. היא סיפרה שכשחשבה על השם וולטה היא חיפשה אותו בגוגל וראתה שזהו שם של מדען איטלקי שהמציא את הסוללה, שם של נהר באפריקה ובנוסף שם של ריקוד מסובך מימי הביניים, "אז השגתי הרבה דברים במילה אחת- סוללה, נהר באפריקה שהתייבש והסוללה. אז בסדר- זה מתאים". 


Volta זכה לשבחים רבים והגיע למעמד כסף בברטניה וזהב ברוסיה. הוא בילה 9 שבועות בפסגת המצעד האלקטרוני של הבילבורד ותוך 3 חודשים מכר מעל לחצי מיליון עותקים. לצורך קידום האלבום יצאה ביורק לסיבוב הופעות של שנה וחצי, הראשון שלה מזה 4 שנים. טרגדיה שיווקית התרחשה כששבועיים טרם צאת האלבום הוא היה זמין בטעות לרכישה באייטונס למשך 6 שעות, וכך דלף לרשת כבר ביום המחרת. אולי בגלל זה האלבום יצא לאחר שנתיים מחדש עם תוספות שונות, ביניהן רמיקסים לסינגלים, DVD של הופעה חיה לקידום האלבום בפריז של האלבום ועוד.

Innocence
Wanderlust

"Biophilia"

שוחרר באוקטובר 2011

1. "Moon" 
2. "Thunderbolt" 
3. "Crystalline"
4. "Cosmogony"
5. "Dark Matter"
6. "Hollow"
7. "Virus"
8. "Sacrifice" 
9. "Mutual Core" 
10. "Solstice" 

האלבום השמיני של ביורק Biophilia ששוחרר מעל ל-4 שנים לאחר Volta, הוקלט בחלקו על ידי...אייפד, וזהו אלבום המוזיקה הראשון שהופק בשיתוף פעולה עם אפל. בנוסף לפעולת ההקלטה כשלעצמה, לכל שיר באלבום היה יישום מיוחד באייפד/אייפון בו קישור למשחק של השיר, תמונות ועוד.

Crystalline
Mutual Core

כרגיל אצל ביורק, האלבום זכה לביקורות טובות מאוד. ב- BBC נכתב כי זהו "אלבום מהפנט וייחודי מאמנית ללא מתחרים...לביורק יש צלילים מובנים ששייכים לה בלבד". במגזין Consequence of Sound נכתב כי יהיה זה אחד מהאלבומים המתגמלים בקריירה של ביורק.  Biophilia נבחר לאלבום השבוע על ידי הדיילי טלגרף ,ב- NME נכתב כי האלבום הוא "זיקוק נהדר של רעיונות. האלבום שובב וגם  רציני, אינטימי אך גם מסע הרפתקני ופנטסטי"

לאחר שנה שוחרר Biophilia מחדש כאלבום רמיקסים בשם Bastards שיצא כהורדה דיגיטלית, דיסק, תקליט וייניל וכאריזת מהדורה מוגבלת.


עטיפת האלבום בעיצוב (M/M (Paris זכתה בטקס הגראמי של 2013 בפרס לעטיפת התקליט היפה ביותר.

Cosmogony
Moon

"Vulnicura"

שוחרר בינואר 2015

1. "Stonemilker"
2. "Lionsong"
3. "History of Touches"
4. "Black Lake" 
5. "Family" 
6. "Notget"
7. "Atom Dance"
8. "Mouth Mantra"
9. "Quicksand" 

Family
Lionsong
Stonemilker (מציאות מדומה)
Mouth Mantra
Black Lake
Notget (מציאות מדומה)

"Utopia"

שוחרר בנובמבר 2017

1. "Arisen My Senses"
2. "Blissing Me"
3. "The Gate"
4. "Utopia"
5. "Body Memory"
6. "Features Creatures"
7. "Courtship"
8. "Losss"
9. "Sue Me"
10. "Tabula Rasa"

The Gate
Blissing Me

11. "Claimstaker"
12. "Paradisia"
13. "Saint"
14. "Future Forever"

מהדורת תקליט וייניל:

צד א':

1."Arisen My Senses"
2. "Blissing Me"
3. "The Gate"

צד ב':

4. "Body Memory"
5. "Losss"

צד ג':

6. "Utopia"
7. "Saint"
8. "Courtship"
9. "Sue Me"

צד ד':

10. "Tabula Rasa"
11. "Claimstaker"
12. "Paradisia"
13. "Features Creatures"
14. "Future Forever"

- שידורי הרצה במתכונת חדשה -

bottom of page